Nierwijzer|mantelzorgers

Als iemand in uw directe omgeving (ouder, partner, kind) te maken krijgt met een ernstige, chronische nierziekte, dan heeft dat ook veel invloed op uw leven als naaste. Ook als die zorg vanzelfsprekend voelt, kan het veel effect hebben op uw dagelijks leven en veel emoties met zich meebrengen. Hoe gaan anderen daarmee om en hoe houden zij zich staande?

In de Nierwijzer|mantelzorgers staan interviews met 29 mantelzorgers (15 partners, 10 ouders van kinderen met een nierziekte, 4 volwassen kinderen met een ouder met een nierziekte). Zij vertellen hun ervaringen met het geven van mantelzorg in hun dagelijks leven en wat dit voor hen betekent of betekend heeft. U kunt kiezen tussen de verschillende mantelzorgrollen (als partner, ouder of kind).

Het bekijken van de Nierwijzer|mantelzorgers zal herkenning geven en kan u op ideeën brengen over wat voor u wellicht uw mantelzorgtaken kan verlichten. Of dat hulp zoeken en vragen normaal is, ook al vindt u dat uw zorgtaken vanzelfsprekend zijn. Aan de bovenkant van de pagina vindt u twee tabs met respectievelijk trefwoorden en interessante links die u hierbij kunnen helpen.

Uitleg Nierwijzer|mantelzorgers
Gebruiksaanwijzing

Rechtsboven op iedere pagina ziet u een lichtblauwe knop waarop staat 'Uitleg Nierwijzer|mantelzorgers'. Als u op deze knop klikt, krijgt u uitleg over het gebruik van die pagina.

 1. Uitleg Mantelzorgwijzer

  Dit is de startpagina van de Mantelzorgwijzer. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de Mantelzorgmodule is en waar u deze voor kunt gebruiken.

  Als u verdere uitleg wilt over deze pagina, klik dan op ‘Start ’. Als u geen verdere uitleg wilt, klik dan op het kruisje rechtsboven in dit vakje.

  Start 1/5
 2. Onderwerpen en mantelzorgrollen

  Als u hier klikt komt u op de pagina 'Onderwerpen en mantelzorgrollen'. Hier selecteert u de onderwerpen waaróver en het perspectief van waarúit u interviewfragmenten met Mantelzorgers wilt zien.

 3. Trefwoorden

  Als u op 'Trefwoorden' klikt, komt u op een pagina waar u trefwoorden vindt die verwijzen naar video's uit de Mantelzorgmodule. Wanneer u een bepaald trefwoord aanklikt, krijgt u een overzicht van alle video's waarin dit trefwoord voorkomt. (Wij adviseren om pas op trefwoorden te gaan zoeken als u eerst de Mantelzorgmodule een keer heeft doorlopen.)

 4. Interessante links

  Als u op 'Interessante links' klikt, komt u op een pagina met verwijzingen naar externe websites met meer informatie over mantelzorg.

 5. Start het programma

  Als u op 'Start het programma' klikt, komt u eerst op een pagina waar u kunt kiezen over welke onderwerpen en vanuit welke mantelzorgrol u video’s wilt zien. Als u dit heeft gedaan, bent u klaar om te beginnen.